Jag älskar kritik, både att ge och att få. Som forskare tränas man i att se styrkan i den ständiga kritiken och ifrågasättandet. På så sätt får man kraft att bli bättre och bättre. Jag tycker att det tyvärr är alldeles för många som är rädda för kritik. Man vill bara höra vad som är bra. Att bli bekräftad är viktigare än att bli bättre.
Att lyssna är lika viktigt. Begreppet kompetensutveckling leder fel. Kompetensutbyte är vad det handlar om. Landsbygdens, turismens och andra aktörer har kompetens att dela med sig av, även om de också behöver utveckla sin kompetens. Att lyssna, att ha en dialog, att föra ett gott samtal är det som ger resultat. Öppen innovation och crowd sourcing är det självklara valet för min del.
Teoretisk kunskap, inte minst från forskning, är viktigt att utgå från. Jag är forskarutbildad och jag läser mycket, allt från nyhetsbrev och rapporter från olika projekt till vetenskapliga rapporter. Teorin kan ge praktikten näring.
Ekonomiskt Gymnasium, Torsbergsskolan, Bollnäs.
Reservsofficer, T3, Sollefteå.
Filosofie doktor, Statsvetenskapliga institutionen, Skytteanum, Uppsala universitet.
Forskarassistent och forskare, Skytteanum
Vinskribent i bl.a. Dina Viner, Dina Pengar, UNT och Nationalencyklopedin.
Universitetslektor i dryckeskunskap Restauranghögskolan, Grythyttan.
Entreprenör i egna företaget Urban Laurin AB.
Efter många irrfärder känner jag att jag äntligen har landat. Jag pratar inte bara längre om landsbygden utan bor även där sedan sommaren 2016, tillsamman med min fru Karolina Ekholm Laurin. Vi bor i den lilla byn Frogult Västergård strax utanför Kisa. En by med fyra hus och en bonde med knappt 20 mjölkkor som betar på vackra marker.
Jag föddes 1952 och inledde mitt liv i Arbrå i Hälsingland. Där växte jag upp hos mormor och morfar i nära sex år. Det var lyckliga år och jag känner en tillhörighet till Arbrå, och än mer till stugan vid Galvsjön som morfar byggde. Därefter blev jag konsumpojke, Först 1,5 år i Haverö i Medelpad på en butik utan vatten och avlopp. Sen blev det nära 7 år i Albacken, Jämtland.Flyttade sen till Bollnäs där jag avslutade min skolgång. Efter militärtjänst pluggade jag ett år i Umeå, men flyttade till Uppsala där jag blev kvar i många år. Efter ett långt äktenskap som gav två fina söner, förlorade jag fotfästet och flyttade samman med en mycket yngre tjej. Men efter 11 år tillsammans visade det sig att det fanns hemligheter som kom som en chock. Jag har nu insett att jag levde med våld i nära relation, ja faktiskt kan också en man drabbas av det. Det handlade främst om det psykiska våldet som ofta är det mest effektiva i en sådan relation. En smärtsam men lärorik erfarenhet.
Nu lever jag i en mycket stark och trygg relation med Karolina. Jag börjar ju komma lite till åldern och då känns det extra tryggt att ha en fru som är legitimerad sjuksköterska med palliativ vård som specialtet. 😉
Utbildning och forskning
Jag gick i gymnasiet i Bollnäs. Efter ett år vid Umeå universitet flyttade jag till Uppsala, där jag efter 17 års studier disputerade på en avhandling om skatttefusk. Sen forskade jag vid Skytteanum om massmedias makt.
Åren med vin
Intresset för vin tog över. Skrev i många tidningar. Åtta böcker blev det. Jag uppdaterar nu vinorden i Nationalencyklopedin, där jag varit expert i snart 30 år. Jag har sedan drygt 25 år tillbaka ansvaret för OIV:s nordiska vecka för "Master of Sciene in Wine Management".
Universitetslektor i dryckeskunskap
Carl-Jan Granqvist tog initiativ till att jag fick ansvar för att utveckla drycker till akademiska ämnen vid Restauranghögskolan i Grythyttan. Där blev jag kvar i 11 år. Det finns mycket att berätta om de åren. En viktig kommentar. Carl-Jans betydelse underskattas av många. Andra har tagit åt sig äran för de unika idéer som Carl-Jan skapade.