Aktuellt

 

 

VAD JAG PYSSLAR MED

JUST NU

Integrativt tänkande och samskapande

 

Jag tror på integrativt tänkande, på mötet mellan vetenskap och konst, fantasi & intuition, färdigheter & erfarenheter. Spänningen mellan olika idéer ger de mest konstruktiva svaren. Jag tror på öppen innovation, crowd sourcing, knytkraft, samskapande. Det gemensammas, massans, intelligens är kraften som driver fram innovationer och ökar produktiviteten.

 

Under tre decenier har jag fått massor med erfarenheter av många möten med främst entreprenörer, men även politiker och byråkrater. Jag vill dela med mig och ha en dialog. Det gör jag genom att skriva en serie handböcker (arbetsmanus) som jag vill ha en dialog om. Jag vill att de ständigt utvecklas. Ladda gärna ned dem och synpunkter är välkomna.

 

Manuset Terroir och appellation  - vad betyder det för svensk ursprungsmärkning? Handlar om begreppet terroir, vad det betyder och vad vi kan lära oss av erfarenheterna om terroir.

 

Digital transformation handlar om turism och den digitala revolutionen. Manuset är nu på runt 160 sidor och ska delas upp på flera kortare handböcker.

 

Jag har varit aktiv i Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för naturtuturism och varit drivande i arbetet med en handbok för entreprenörer inom naturturism. Som ett underlag gjorde jag intervjuer av landets ledande naturturistföretagare. Den presenteras i en större skrift. Min tanke är att utveckla detta material till några handledningar för naturturism och landsbygdsturism.

 

Det drar ihop sig för mängder med utvärderingar kring EU:s strukturfonder, inte minst för Landsbygdsprogrammet. Här är ett utkast till handbok för sådana utvärderingar.

 

Ett arbetsmanus med några år på nacken men som jag avser att omarbeta handlar om Smak av Sverige, om hur vi arbetar för att utveckla mat och måltid med lokal identitet, med känslan av en plats.

 

Debattartiklar

Jag gillar att skriva debattartiklar. särskilt i de regionala dagstidningarna. Det ger ofta ett bre genomslag. Här är några exempel. Klicka om du vill läsa.


Statens alkoholmonopol och alkoholkapitalet går hand i hand. Staten göder vinkapitalet.

 

Låt inte Boxholm flytta till Östersund. Vi måste värna om matens geografiska namn.

 

Landsbygden saknas i framtidens forskning.

 

Skapa moderna byar. Bredbandsbullerbyar kan vara lösningen.

 

Jag förstår inte mjölklogiken. Varför säger mejerierna ner till bättre betalt?

 

Landsbygdsupproret - gnäll eller innovation? Vart tog Landsbygdsupproret vägen förresten?

 

Kritik mot hur det nuvarande landsbygdsprogrammet togs fram.

 

Systembolagets rödviner blir allt sötare. En effekt av artikeln blev att Systembolaget nu anger sötman på hylletiketter och på nätet.

 

Dags att tillåta gårdsföräljning av vin och öl.

 

En dröm om öppen innovation, att dela med sig

 

I drygt ett decennium har jag drömt om att dra samman en nätverk där vi delar med oss av våra erfarenheter; ett nätverk kring, turism, måltid och lanbsbygd. Det finns massor med erfarenheter från entreprenörernas verksamhet, för att inte tala om alla mängder med projekt som finns och har funnits. Men det är inte lätt. Det finns redan så många aktörer. Folk är upptagna. Och trist nog märker jag att en del inte vill dela med sig utan bevakar sin egen verksamhet. Och det är inget fel med det. Men åtminstone vi som arbetar med offentlig finansiering borde vara öppna för att dela med oss alldeles gratis. Facebookgruppen Forum för naturturistföretagare är ett exempel, men jag skulle vilja ha en bredare ansats. Någon som vill hänga på? För ett par år sedan gjorde jag ett försök med grupen Smart landsbygd på Facebook. Det blev ingen fart men kanske dags för ett nytt försök?

Sociala media

 

Även jag tycker att sociala media är viktiga. Följ mig gärna på Facebook och Twitter.

Kontaktuppgifter

Urban Laurin AB

Froghult Västergård 3

590 39 Kisa

(049410085)

(0704944466)

 

Mina länkar

 

Jag är medlem i tre organisationer som jag tycker är viktiga för de områden jag arbetar med:

 

Naturturismföretagen

 

Företagarna

 

Svenska Turistföreningen

 

Jag är en av initiativtagarna till Knytkraft ekonomisk förening.

© Copyright. All Rights Reserved.